2023: Vyprošťování z hav. vozidel

Jednotka zakoupila na tento rok nové vyprošťovací zařízení v bateriovém provedení od firmy Weber-Rescue (WR) do 1. výjezdové cisterny. Do současné doby jednotka používala benzínový agregát se 2 vývody pro hydraulické hadice a veškeré zařízení pro stříhání či rozpínání bylo poháněno jednotkou. Jednotka bylo také už vybavena AKU nůžky od fy WR, tudíž již měla zkušenosti s baterkami.

Jednotka si tedy pořídila rozpínák AKU SP 50 BS E-Force 3 s rozpětím ramen až 680 mm.

 

 

 

 

 

Dále také rozpěrný válec AKU RZ 1-910 E-Force2 o maximální délce vysunutí 908 mm. 

V současné době jednotka má také již řadu let v nůžky AKU RSX 180-80 Plus E-FORCE, které má momentálně v opravě.

Jednotka při školení ve vyprošťování v závodě Škoda v Mladé Boleslavi si „strhala“ motor AKU nůžek, při stříhání poslední a nejnovější verze Kodiaku. Proto má nyní jednotka zapůjčené AKU nůžky RSC 190 PLUS E-Force 3.

Jednotka provádí také pravidelné školení vyprošťování s těmito nástroji, dle příruček vydané od HZS GŘ a hlavně postupů od firmy Weber-Rescue system.

Hydraulické vyprošťovací nářadí s pohonnou jednotkou – kombinovaný nástroj rozpínák/stříhač, stříhač pedálu  a rozpěný válec, má jednotka uložené ve 2. výjezdovém vozidle v záloze.

Činnost s vyprošťováním – školení, ukázky:

25.2.2023 – školení – Vyprošťování u dopravních nehod
Jednotka se 5 hodin školila teoretickou části dle postupu a metodiky od HZS GŘ. Probrala si základní prvky bezpečnosti, postupy vyprošťování, seznámila se s postupy u nehod s vozidly na alternativní pohon či i elektromobily. S konstrukcemi osobních, nákladních a vozidel hromadné dopravy. Dále si jednotka pouštěla a popisovala videa z nehod či ukázek vyprošťování. O pár dní později své zkušenosti jednotka uplatnila při nehodě osobního automobilu s hybridním pohonem – nafta / elektro.

2.6.2023 – školení – 1 auta na boku
Jednotka s vozidlem na boku trénovala vstup zezadu do vozidla. Odstranila zadní sedačky a dostala se ke zraněnému řidiči. Pomocí AKU přímočaré pily si vytvořila v předním okně podpěru a prostor pro podržení páteřní desky, aby mohla na ní položit zraněného. Následně v zúženém prostoru jednotka vytáhla zraněného z vozidla.  Po vrácení na kole jednotka odstranila boční dveře vozidla.

11.6.2023 – školení – Škoda Mladá Boleslav
Jednotka využila příležitosti pro dobrovolné jednotky na školení v závodě Škoda v Mladé Boleslavi. Na školení byly řešeny prvky vozidel značky Škoda a jejich využití při použití vyprošťovacích nástrojů. Dále byla jednotka seznámena s hybridními vozy a nejnovějším elektromobilem Enyaq. Seznámila se se zacházením u požáru elektromobilů. Na závěr školení jednotka rozstříhala našim AKU vyprošťováním vozidlo s instruktory. 

17.7.2023 – školení – 1 vozidlo na kolech
Jednotka vyzkoušela na vozidle další postupy dle Weber-Rescue systému. Jednotka si odhalila vnitřní plasty vozidla pro názornost uložení výztuh pásu, střešních nosičů a uložení airbagů i v sedačce.
Poté odstranila na vozidle boční dveře, pomocí rozpínáku se dostala přes světlo do vozidla a vytvořila rozpínacím nástrojem otvor pro vytažení zraněného v ose páteře. Následně nastřihla A sloupek a výztuhu u motoru a zvedla palubovou desku u spolujezdce pro větší prostor při vytahování z auta. Následně jednotka pomocí AKU přímočaré pily odřízla přední sklo a odstranila střechu vozidla překlopením dozadu.

22.7.2023 – ukázka vyprošťování – oslavy SDH Karlov
Jednotka vyprošťovala jednu zraněnou osobu z vozidla Citroen Picasso. Pomocí rozpínáku si zmáčkla přední blatník a odtrhla přední dveře od pantů a následně vysadila ze zámku. Následně odstranila zadní dveře od pantů a odstřihla sloupek B. Pomocí páteřní desky vytáhla zraněnou osobu z vozidla bokem.

24.7.2023 – školení – 3 auta na výcvik
Jednotka vyzkoušela další metody od Weber-Rescue. Na jednom vozidle vytvořila pomocí rozpínáku otvot pro zdravotníka a otvor pro vyndání zraněného v ose vozidla. Sedačky se však zabořili dovnitř a jednotka proto nastřihla C sloupek a pomocí rozpínáku a válce zvedla střechu – tím vytvořila větší přístup a prostor na transport. U druhého vozidla jednotka odstřihla 5. dveře vozidla a následně pomocí AKU přímočaré pily nařezala střechu a pomocí válce ji zvedla. U třetího vozidla jednotka otevřela celý bok, kdy pomocí rozpínáku otevřela zadní dveře, nastřihla B sloupek a odpáčila, navrchu nastřihla a celé boční dveře i se sloupkem vysely na předních pantech. Jednotka se při stříhání také ukazuje odhalené sloupky (uložení napínáku pásu, výztuhy pásu a airbagy), palubové desky se střižnými šrouby a vzpěrami.

29.7.2023 – ukázka vyprošťování – oslavy SDH Český Herálec
Na oslavách sboru jednotka předvedla vyproštění 3 zraněných osob z vozidla Citröen Berlingo se zadními posuvnými dveřmi. Pomocí nástroje Hooligan si jednotka vytvořila přes blinkr v blatníku prostor pro čelisti rozpínáku. Dále pomocí rozpínacího nástroje odstranila přední dveře od pantů a následně vypáčila zadní posuvné dveře z kolejnic. Poté byl nastřižený B sloupek a pomocí rozpínáku odtržen od vozidla, následně byl celý nahoře odstřižený. Následně byly zraněné osoby vytaženy tímto bočním otvorem.

31.7.2023 – školení – 2 auta na výcvik – Bohdalov
Jednotka v rámci školení vyrazila do Bohdalova, kde jednotka dostala možnost k rozstříhání 2 vozidel. Jednotka opět vyzkoušela metody, naučené v průběhu roku. Dále vyzkoušela AKU ruční nářadí jako přímočarou pilu. Jednotka na prvním vozu provedla vstup do vozidla z boků. U druhého vozidla jednotka vstupovala do vozidla kufrem a následně odstranila střechu. 

2.9.2023 – Zájezd jednotky – Mistrovství České Republiky ve vyprošťování dobrovolných jednotek – Liberec
Jednotka se zúčastnila jako diváci MČR ve vyprošťování pro dobrovolné jednotky. Jednotka sledovala postupy ostatních zúčastněných jednotek při soutěžních pokusech, sbírali postřehy o používaných nástrojích a pomůckách. Při této příležitosti se jednotka setkala s obchodními partnery, od kterých máme již pořízené vybavení. Zjištěné postřehy budou využity při školení jednotky.