Houká siréna a vy nevíte co se děje?

Ve Žďáře nad Sázavou máme nové zavedené elektronické sirény a zvuk sirény pomocí rozhlasu. Pomineme-li houkání sirény firmy ŽĎAS,a.s. na začátku a konci ranní směny trvající cca 2 vteřiny, tak všechny další body mají legislativní podporu a ve zkratce zvuk sirény znamená následující:

  • Test sirén – je celostátně prováděn každou  první středu v měsíci ve 12.00 hod., siréna nepřetržitě zní 140 vteřin.
  • Požární poplach –  slouží ke svolání členů jednotky dobrovolných hasičů, tento signál je vyhlašován přerušovaným tónem sirény po dobu 1 minuty (siréna zní 25 vteřin, 10 vteřin přestávka a tón dalších 25 vteřin), může být opakován.
  • VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA –  jediný varovný signál, je vyhlašován kolísavým tónem sirény  po dobu 140 vteřin a může zaznít třikrát po sobě
Zdroj: VarujemeVas.cz

Pokud je zřejmé, že NEJDE o povodeň nebo zemětřesení, platí prakticky v celé EU tyto zásady:

 Okamžitě se ukryjte – pokud nejste právě doma nebo v práci,ukrytí vyhledejte v nejbližší budově, tou může být firma, úřad, kancelář, veřejná budova, obchod atd. Cítíte-li zápach, přitisknete si na nos a ústa vlhký kapesník.

 Zavřete okna a dveře – může se jednat o únik toxických látek – plynů, vypněte nucenou ventilaci nebo klimatizaci, pokud to situace umožňuje dveře a okna utěsněte lepicí páskou.

Zapněte sdělovací prostředky (rádio, televizi, internet) – informaci o tom co se stalo a co máte dělat, obdržíte z veřejných sdělovacích prostředků nebo z reproduktorů vozidel hasičů a policie. Rozhlasový přijímač nalaďte na Český rozhlas Region Jihlava FM 87.9 MHz, Český rozhlas Radiožurnál FM 90.7 MHz, nebo Hitrádio Vysočina FM 94.3 MHz.

Více informací o sirénách a jak se zachovat naleznete v sekci Krizové řízení.